Bikepacking; wanneer fietsen en lichtgewicht kamperen elkaar ontmoeten
Wanneer mountainbiken en lichtgewicht kamperen elkaar ontmoeten dan ontstaat er; bikepacking. Je combineert simpelweg je liefde voor fietsen en de vrijheid van meerdere dagen rondreizen door een gebied of land. Je verkent de wegen door het bos of bergen met een minimale kampeeruitrusting en dat allemaal met een stalen ros als vervoersmiddel! Bikepacking, nog relatief onbekend maar daar willen wij graag verandering in brengen.
Bikepacking, voor veel klinkt het misschien als een soort fietsvakantie, maar dat is het zeker niet. Bij bikepacking gaat het erom dat je echt zelfvoorzienend bent en met een minimale bepakking de fiets op stapt. Je verlaat de gebaande paden en gaat echt op avontuur. En het leuke van bikepacking is dat het eigenlijk bijna altijd en overal kan. Want je kan er een micro adventure van maken door in je weekend een bikepack trip naar de Veluwe te ondernemen, maar je kan ook een week door Oostenrijk fietsen en je tentje daar opslaan waar het uitzicht het mooiste is.
Wat heb je nodig?
Natuurlijk een fiets! En dit kan een mountainbike zijn, of een tourfiets, maar tegenwoordig zijn er ook wielrenners die aan bikepacking doen. Afhankelijk van de wegen die je gaat befietsen kies je jouw fiets. Hierop aansluitend moet je natuurlijk fietskleding aanschaffen. Het handigste is om te werken met laagjes, je weet natuurlijk nooit helemaal wat het weer gaat doen. Dus kies voor thermisch ondergoed, een wielershirt en eventueel een (regen)jasje. Kies een fietsbroek met een goede zeem zodat zadelpijn geen kans krijgt!
Hierna is het tijd voor het ‘packing’ deel van bikepacking. De fietstassen. Er zijn diverse soorten fietstassen te koop die je aan de fiets kan hangen. Hieronder even een kort overzicht:
- De zadeltas. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de tas die je onder je zadel bevestigd. In deze zadeltas kan je het beste spullen stoppen die je tijdens de rit niet nodig gaat hebben. Dus denk aan je kookgerei, slaapspullen en kleding.
- De frametas. Een frametas wordt in de driehoek van het frame gehangen. Hierin kan je vaak de wat langere dingen stoppen. Bijvoorbeeld je tent(stokken). Maar ook zijn er frametassen die aan de bovenbuis gehangen kunnen worden, hier kan je dan makkelijk eten en drinken instoppen, zodat je er onderweg makkelijk bij kan.
- De stuurtas. Deze hang je vanzelfsprekend aan het stuur en stuurtassen zijn er in verschillende soorten. In de stuurtas kan je spullen stoppen waar je snel bij moet kunnen, zoals eten en drinken. Maar ook bijvoorbeeld lichtere dingen zoals je kleding of toiletspullen zijn heel geschikt om in de stuurtas op te bergen.
Er is ook nog de optie van fietstassen die aan de bagagedrager bevestigd kunnen worden. Mits de fiets deze heeft natuurlijk, bij een racefiets en mountainbike zijn deze tassen geen mogelijkheid. Maar ga je met een tourfiets dan kan je met deze fietstassen net iets meer meenemen. Ook kan je overwegen of je een rugtasje mee wilt nemen, hier kan je dan bijvoorbeeld een drinksysteem in doen.
Goed, de fiets en de fietstassen heb je inmiddels in huis. Maar wat heb je nog meer nodig als je voor een aantal dagen de fiets op stapt?
- Je slaapuitrusting. Wanneer je gaat bikepacken kan je een route uitstippelen maar echt bepalen waar je slaapt kan niet altijd. De slaapuitrusting is dan ook, na de fiets, het belangrijkste onderdeel van je bikepacking trip. Het is belangrijk dat de uitrusting lichtgewicht is, het moet namelijk mee de fiets op. Slapen doe je op een slaapmat en die combineer je met een fijne slaapzak. Slapen kan je doen in een lichtgewicht tent, maar je kan ook kiezen voor een bivakzak gecombineerd met een tarp.
- Kookgerei en eten. Wie veel energie gebruikt moet die energie ook weer aanvullen. Kookgerei is daarom echt onmisbaar als je gaat bikepacken. Er zijn verschillende compacte en lichtgewicht branders verkrijgbaar, net als pannetjes. En als je dan iets hebt om eten op klaar te maken moet je natuurlijk ook nog eten hebben. Er zijn speciale maaltijden op de markt voor iedereen die lichtgewicht op pad gaat. De maaltijden van Adventure Food zijn er in diverse smaken en ook hebben ze lekkere ontbijtjes zodat je de dag goed kan beginnen. Voordeel is ook dat je bij de bereiding alleen water nodig hebt.
- Reserveonderdelen. Het kan voorkomen dat je een lekke band krijgt, dan wil je natuurlijk een bandenplaksetje bij je hebben. Dus neem reserveonderdelen mee en weet ook hoe je deze moet gebruiken.
Nederland is natuurlijk een fietsland. De meeste van ons hebben wel een fiets of zelfs meerdere. Dus het belangrijkste onderdeel om te gaan bikepacken heb je al in huis! Wanneer start jij je eigen avontuur?