• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Bike packing vs bike touring

Bikepacking vs bike touring

Wil je een keer iets anders dan met de caravan of in een huisje op vakantie? Dan kan een fietsvakantie een goed alternatief bieden. Met een fietsvakantie geniet je nog meer van de natuur en ben je lekker actief bezig. Wanneer je hebt besloten om op fietsvakantie te gaan, komen er weer andere keuzes om de hoek kijken. Zo is de ene fietsvakantie de andere niet. In deze blog leggen we het verschil uit tussen bikepacking en bike touring. Ook gaan we in op de verschillen in uitrusting en type vakantie.  

Bike packing vs bike touring

Bikepacking

Bikepacking is een combinatie van mountainbiken en minimalistisch kamperen. Het idee is om nieuwe plekken te ontdekken, plekken waar geen massatoerisme is en dus vaak moeilijk bereikbaar zijn. Op de mountainbike neem je alleen de essentiële spullen mee om te overleven en niet meer dan dat. Je moet het immers ook allemaal weer meenemen. Omdat je onderweg zo weinig meeneemt  zijn bikepacking ritten over het algemeen korter dan bike touring ritten.  

Bike Touring 

Waar bikepacking de offroad versie is van een fietsvakantie, vindt bike touring plaats op de verharde wegen. Dit is dan ook de meest bekende vorm van een fietsvakantie. Je kunt er voor kiezen om het zelf allemaal te regelen: wanneer je gaat, welke route je rijdt enz. Maar je kunt er ook voor kiezen om je fietsvakantie te boeken bij een touroperator. Met bike touren kun je meer meenemen dan met bikepacken, dus deze ritten zijn over het algemeen langer.

Bike touring is geschikt voor het hele gezin. Het is de mooiste manier om landschappen te ontdekken, is een echte fysieke uitdaging en geeft de beste gelegenheid om helemaal back to the basics te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten.  

Bike packing vs bike touring

Bikepacking

Bikepacking wordt gedaan met een mountainbike, want je gaat over slecht begaanbare wegen zoals grind- en zandpaden. Het is daarom essentieel om met een fiets te gaan die deze paden aankan. In tegenstelling tot bike touring hoeft het frame van de fiets minder zware tassen te dragen. Je neemt immers slechts het essentiële mee. Een bikepacking fiets bestaat uit exclusieve onderdelen die niet bij elke fietswinkel op de plank zullen liggen. Dit is om twee redenen: 1) De fiets moet goed functioneren op offroad terrein, dus daar zijn de onderdelen op aangepast, 2) Bikepacking ritten zijn over het algemeen korter dan bike touring ritten. Er is dus minder kans dat er iets stukgaat aan de fiets.

Gravel bike in opkomst
Naast de traditionele mountainbike is de gravel bike in opkomst. Deze fiets is een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike. Op verharde wegen functioneren ze als een racefiets, maar ook op onverharde wegen houdt de fiets zich kranig door de lichtere bouw ten opzichte van een mountainbike. Een andere trend is de fat bike. Deze heeft bredere banden en is daardoor geschikt voor 4-seizoenen gebruik. Sneeuw, modder, zand of wortels: de fat bike kan het allemaal aan.  

 

Bike Touring

Voor bike touring moet de fiets duurzaam zijn en een brede keuze aan versnellingen bieden. De zithouding van deze fiets is comfortabel genoeg om dag na dag lange afstanden te fietsen. Daarnaast kan het frame van een bike touring fiets meer gewicht dragen dan een bikepacking fiets.

Voor een bike touring fiets worden onderdelen gebruikt die makkelijk verkrijgbaar zijn. Je gaat tenslotte lange afstanden fietsen, dus is het logisch dat er iets stuk kan gaan aan de fiets. Dan is het wel zo handig dat je deze onderdelen kan krijgen, waar je ook bent in de wereld.

Bike packing vs bike touring

Bikepacking

Bij bike packing gebruik je de volgende tassen: zadeltas, frame tas, top tube tas en stuurtas. De fietsen moeten zo licht mogelijk zijn en daar is de belasting dan ook naar gekozen.

 

 

Bike Touring

Naast de eerder genoemde tassen worden er bij bike touring ook voor- en achtertassen gebruikt. Zo kun je meer meenemen waardoor het onderweg wat comfortabeler is. Denk er alleen wel aan dat alles wat je inpakt meer gewicht aan de fiets toevoegt. Dit kan onderweg gaan opbreken.

Bike packing vs bike touring
Bike packing vs bike touring

Bikepacking

Met bikepacken neem je alleen de meest essentiële dingen mee. Dit betekent dat je niet te veel eisen moet stellen aan het comfort. Je zult tenslotte toch het meest actief bezig zijn en niet veel stilzitten. Dit is dus echt een avonturenvakantie.

Bike Touring

Dit kan zo comfortabel zijn als je het zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om in hotels of hostels te slapen, of een tentje mee te nemen om in de natuur te overnachten. Wanneer je met een georganiseerde bike touring reis mee gaat is er vanuit de reisorganisatie vaak vervoer geregeld die je bagage van de ene slaapplek naar de andere brengt.

Conclusie

Samengevat, bij bikepacken ben je echt op jezelf aangewezen en bij bike touring kun je het jezelf gemakkelijker maken. Dit maakt dat bike touring over het algemeen iets meer ontspannen is dan bikepacking. Echter met bikepacking heb je juist omdat je je eigen bagage meeneemt en over moeilijk begaanbare wegen gaat, wel het ultieme vrijheidsgevoel en outdoor beleving.

Bikepacking

  1. Mountainbike je al wat langer en wil je nu gaan bikepacken? Dan is het niet nodig om meteen een fortuin uit te geven aan een uitrusting. Maak de eerste keer een korte (30-80 kilometer) tweedaagse tocht dichtbij huis. Na deze rit kun je dan gaan inventariseren wat je nodig hebt en deze uitrusting aanschaffen.
  2. Wanneer je begint met bikepacking is een zadeltas en een stuurtas een must. Daarna kun je gaan uitbreiden naar de andere tassen.
  3. Neem een kijkje op bikepacking.com. Hier vind je werkelijk waar alles over bikepacking.

 

 

 Bike Touring

  1. Zoek je een fiets waarmee je zo wel kan bike packen als bike touren? Deze bestaan zeker, dus het is niet nodig om voor beide een aparte fiets aan te schaffen.
  2. Wil je ultra licht bike touren? Kijk dan bij onze lichtgewicht luchtbedden en lichtgewicht tenten. Natuurlijk is dit ook handig voor het bikepacken.
  3. Zoek je geschikte tassen voor je bike tour avontuur? Kijk dan niet verder dan de fietstassen van Ortlieb. Deze tassen zijn sterk, licht en betrouwbaar. Ze worden dan ook niet voor niks door vele bike touring fietsers gebruikt.
Bike packing vs bike touring