The roof of Afrika
Stap voor stap en in een rustig cadans loop ik omhoog. Het is nog pikkedonker om mij heen en weet totaal niet hoe ver ik ben. Waarschijnlijk ergens rond de 5500 meter. Ondanks mijn donsjack, voelt het nog best koud aan. De gids voor mij zingt een mooi Afrikaans lied.
Ik bevind mezelf hoog op de Kilimanjaro. Na zes dagen lopen, zijn we nu eindelijk op weg naar de top. Midden in de nacht, zodat we de zonsopgang vanaf de top kunnen zien. Het is nu nog afzien, maar ik weet dat we straks een prachtig uitzicht zullen hebben.
Kilimanjaro
De Kilimanjaro is met zijn 5895 meter hoogte de allerhoogste berg van het Afrikaanse continent. Deze vulkaan ligt in Tanzania, midden tussen de safariparken. Het leuke is dat hij relatief makkelijk te beklimmen is. Ik zeg relatief, want hoewel de berg niet ‘technisch’ is, is het wel een zware tocht. Ik denk dat iedereen die echt wil, deze berg kan beklimmen. Een goede voorbereiding is wel een must, vandaar dat ik in deze blog wat tips geef om deze berg te beklimmen.
De reis & route...
Reis
Kilimanjaro heeft een eigen vliegveldje: Kilimanjaro airport. Meestal vlieg je via de hoofdstad, Dar es Salaam of de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Pak vanaf hier een taxi naar Arusha of Moshi, je uitvalsbasis voor de beklimming.
Travelagent
Ik zou altijd een goede travelagent aanraden om van te voren de dragers, koks, voedsel, vervoer en gidsen te regelen. Ter plekke kan je dit ook regelen, maar dat kost je eindeloos energie voor onderhandelingen. Ik heb zelf climbingkilimanjaro.com gebruikt. Een Zuid-Afrikaanse agent die alle zaken goed geregeld had. Wil je graag wat meer begeleiding, dan kan ik Mountain Network aanraden. Deze is wat duurder, maar neemt een Nederlandse gids mee en organiseert een voorbereidingsavond in Nederland.
Route
De meest beklommen route is de Marangu route, ook wel de Cocacola route genoemd. Deze is het kortst, maar daarom krijgen ook de meeste klimmers veel last van hoogteziekte. Ik zou aanraden de Lemosho route te pakken. Hier doe je gemiddeld 7 dagen over, waardoor je lichaam wat meer tijd krijgt om te acclimatiseren. Daarnaast is het ook gewoon één van de mooiste routes. Als je nog meer tijd hebt, is het een goed idee om eerst de naastgelegen mount Meru te beklimmen om jezelf nog beter aan de hoogte te laten aanpassen. Op de top heb je namelijk nog maar de helft van de zuurstof! Hoe beter je lichaam is aangepast, hoe meer plezier je hebt.
Conditie
Om deze berg te beklimmen maak je dagen van gemiddeld 7 uur bergwandelen. De topdag is een stuk langer, maar dat is ook je laatste zware dag. Maak ter voorbereiding regelmatig lange wandelingen in de duinen of in de Ardennen. Daarnaast kan je je conditie verbeteren door 2 x per week te gaan hardlopen of fietsen. Ook is het nuttig om 1 x per week je beenspieren sterker te maken in de sportschool. Hierdoor zal het omhooglopen minder energie kosten. Als je zorgt dat je fit bent, zal je lichaam minder zuurstof nodig hebben bij het omhooglopen en daardoor krijg je weer minder last van de hoogte.
De paklijst
Schoenen: dit is het belangrijkste item. Zoek schoenen uit die meteen lekker zitten. Ikzelf loop op zulke tochten het liefst op lage, lichte wandelschoenen. Als je zwakke enkels hebt, wil je misschien liever hoge. Neem in ieder geval waterdichte, zoals Goretex. Het regent regelmatig en de paden worden dan modderig.
Rugzak: je hoeft alleen de dag spullen mee, zoals een jasje, reepjes en water. Een kleine rugzak van circa 25 liter is dus al voldoende. Zoek er één uit met bevestigingspunten voor je stokken.
Slaapzak: Het kan hier koud zijn en slaaprust is belangrijk. Neem dus een goede donzen mummie slaapzak mee. Comfortwaarde tussen -5C en -10C is voldoende.
Matje: Opblaasmatjes van Exped of Thermarest isoleren goed en liggen heerlijk. Je slaapt gegarandeerd als een roos. Ze kunnen in de praktijk wel eens lek gaan, maar met het bijhorende plaksetje is dit zo gefikst.
Stokken: Ik zou telescopische wandelstokken aanraden op deze beklimming. Deze ontlasten je bovenbeenspieren bij het omhoog lopen en je knieën bij het afdalen.
Hoofdlampje: De hele route zijn duidelijke paden, dus een kleine en lichte hoofdlamp zoals de Petzl Tikka is voldoende.
Kleding: In je rugzak moet je altijd een goede waterdichte, maar ademende jas hebben zoals Goretex. Af en toe kan het flink regenen op deze berg. Een broek van sneldrogend materiaal is goed, welke je op de topdag warmer kan maken met een thermobroek eronder. Ik zou voor je bovenlichaam ook veel laagjes aanraden. Beneden is het 25 graden en op de top -5. Met veel laagjes kan je snel aanpassen. Een dikke winterjas of donsjackie is nodig voor de topdag. Neem daarnaast wat dunne handschoentjes mee voor rondom je kamp en een paar flinke dikke voor tijdens de toppoging (of wanten).