• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Bart zijn tips over Noorwegen

Bart zijn tips over Noorwegen

Steeds meer mensen willen op reis naar Noorwegen. Noorwegen is ontzettend mooi, rustig en uitdagend. Wat mensen vaak tegenhoudt om te gaan is het feit dat een vakantie hier ontzettend duur kan zijn. Met de nadruk op kan. Want het hoeft niet per se heel duur te zijn!  In deze blog geven wij je verschillende tips en tricks voor een succesvolle en voordelige reis naar Noorwegen.  

Bart zijn tips over Noorwegen

Om kosten te drukken is het in eerste instantie altijd handig om met meerdere personen te reizen. Op deze manier kun je overnachtingen, maaltijden en vervoerskosten delen. Hoe meer mensen, hoe voordeliger de reis. Neem een hotelkamer of campingplaats. Als je in je eentje reist betaal je alles alleen. Als je met meerdere mensen reist kun je de kosten van eenzelfde hotelkamer of campingplaats delen. Niet alleen is het voordelig om met meerdere mensen te reizen. Herinneringen blijven het langste als je ze met anderen deelt. Een win-win situatie.
Ga je voor het eerst kamperen? Hier wat tips...

Net als bij andere vakantiebestemmingen (Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië etc.) heb je in Noorwegen vaak te maken met vroegboekkorting. Dit betekent dat hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger de reis. Hoe later je boekt, hoe duurder je vakantie zal worden. Naast het financiële gedeelte brengt vroeg boeken ook een extra voordeel met zich mee. Het is namelijk leuk en handig om vroeg te weten waar je heen gaat. Maar wat is vroeg? Minimaal twee tot drie maanden van tevoren. Liever nog langer van tevoren, denk dan aan een half jaar voordat je op reis gaat.Zo kun je je langer verheugen op de reis en heb je meer tijd om te plannen wat je gaat doen tijdens de reis zodat je zo min mogelijk vervelende (financiële) tegenvallers hebt.

Bart zijn tips over Noorwegen

Tuurlijk. Reizen met het vliegtuig is fantastisch. Het ultieme vakantiegevoel. In het ene land opstijgen en in het andere land weer landen. Toch is het financieel niet helemaal ideaal om met het vliegtuig te reizen. Je hebt op je bestemming dan niet de vrijheid om ergens heen te rijden. Wat je eventueel kunt doen is met het openbaar vervoer reizen, maar dat is niet bepaald kostenbesparend. Ook kan je een auto huren, maar ook dit is niet goedkoop. In beide gevallen (openbaar vervoer en een auto huren) betaal je voor je vliegtickets, en voor ander vervoer. Als je met de auto reist betaal je alleen brandstof. Twee extra voordelen hiervan zijn dat je meer bagage mee kunt nemen en dat je de kosten van de brandstof kunt delen als je met meerdere mensen reist. Tips om de auto in te pakken vind je hier

Bart zijn tips over Noorwegen

Wat in het algemeen vrij duur is, zijn de kosten voor eten en drinken. Omdat Noorwegen noordelijk ligt is het niet zo makkelijk om zelf voedsel te verbouwen. Dat betekent dat voedsel vaak uit andere landen gehaald wordt of zelf wordt verbouwd in kassen etc. In beide gevallen wordt voedsel duurder dan dat het in eigen land wordt geteeld. Hoe bespaar je dan makkelijk kosten? Inderdaad, zelf eten meenemen. Dit is in het vliegtuig een lastig verhaal, maar omdat we toch met de auto reizen is voedsel meenemen mooi meegenomen! Je kunt bij je lokale buurtsuper in Nederland alvast goedkoop je boodschappen doen en meenemen in een goede koelbox.   
 
Mocht je niet in staat zijn om zelf eten mee te nemen dan zijn er een aantal opties. Er zijn, net als in Nederland, verschillende supermarkten. Ook hier willen ze allemaal graag de goedkoopste zijn. Toch is de REMA 1000 de goedkoopste. De slogan van REMA 1000 is dan ook 'Bare lave priser’ wat 'alleen lage prijzen’ betekent. Als er geen REMA 1000 in de buurt is helpt het ook om als echte Nederlander door de winkel te struinen. Gewoon op zoek naar de goedkoopste producten. Daar kom je een heel eind mee. Zelf koken, met goedkope producten, is zeker weten de voordeligste optie wat betreft voedsel in Noorwegen. Nu is het op vakantie vaak ook ontzettend makkelijk om even buiten de deur te eten. Dit is ook duur! Ga niet te vaak uit eten. Een keertje kan natuurlijk, maar mocht je echt graag uit eten willen, dan is het verstandig om te lunchen. Lunch is over het algemeen goedkoper dan diner. In Noorwegen heb je ook verschillende Thaise restaurants. Deze zijn goedkoper dan de standaard Noorse restaurants. Al-met-al genoeg opties om niet te duur uit te zijn met eten en drinken.  

Bart zijn tips over Noorwegen

Als je in staat bent om buiten het hoogseizoen te reizen... Doe dat dan! Dit scheelt erg in de kosten. Overnachtingen, vervoer en tickets voor verschillende activiteiten zijn in het naseizoen goedkoper. In het hoogseizoen kunnen ze overnachtingen, vervoer of tickets simpelweg duurder maken omdat mensen ze toch wel kopen. Dit betekent dat prijzen dalen wanneer de grootste stromen met toeristen weg zijn.

Kosten zijn niet alles natuurlijk. Een andere reden om in het naseizoen te gaan is omdat het overal een stuk rustiger is. Het land is al ontzettend groot. Moet je je eens voorstellen dat je aan het rijden bent en een uur of twee gewoon geen mensen tegenkomt. Heerlijk. Bovendien is het in de lente buiten al een stuk langer licht vergeleken met de winter, maar ook vergeleken met Nederland. In het, vrij in het zuiden gelegen, Bergen is het in mei al tot 23:00 uur licht buiten en komt de zon om 05:00 uur alweer op. Dat is nog eens waar voor je geld! In de herfst en de winter worden de dagen juist snel korter. Dat kan helemaal in het Noorden van Noorwegen ideaal zijn om het Noorderlicht te bekijken, maar in het zuiden wil je liever wat langer van de dag genieten en is de duisternis dus niet zo ideaal. Hierdoor is de lente voor veel mensen de ideale tijd om naar Noorwegen te reizen.

Lees ook het Blog van Nancy: Zo maak je de allermooiste foto's op jouw reis!

Bart zijn tips over Noorwegen

In Noorwegen geldt de ‘Allemannsretten’. Ook wel het recht om rond te zwerven. Het recht om te zwerven geldt in open (niet omheind en ongecultiveerd) landschap. Je mag vrijwel overal gaan en staan waar je maar wilt (wildkamperen in Noorwegen), als je je aan een bepaald aantal regels houdt. Noorwegen vindt buitenactiviteiten namelijk zo belangrijk dat het sinds 1957 deel uitmaakt van de Wet op de Openluchtrecreatie. Op deze manier kan iedereen van de natuur genieten, zelfs op grotere privéterreinen. Deze wet zorgt er dus voor dat je mag kamperen op alle plekken waar de allemannsretten geldt, zolang je met respect omgaat met de natuur. Dit betekent dat je je afval altijd moet opruimen en geen natuur vernielt. Laat het landschap achter zoals je het ook hebt aangetroffen.  
 
Waar geldt ‘het recht om te zwerven’? Het recht om te zwerven geldt in bossen, kusten, moerassen, en bergen.  Dit geldt niet voor omheind land, dat privé is en/of gecultiveerd land bevat. Hiermee worden bewerkte velden met of zonder gewassen, weides, weilanden en tuinen bedoeld. Ook jonge plantages, bouwpercelen en industriële gebieden vallen hier onder. 
 Je mag overal op het platteland of in de bergen je tent opzetten als dit maar op minimaal 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning of hut is. Dit geldt als je in een tent slaapt, maar ook caravans en campers zijn verplicht zich hieraan te houden. Als je ergens langer dan twee nachten wilt blijven moet je toestemming vragen aan de landeigenaar.  
Zoek voor je vertrekt de allemannsretten nog eens op. Dan weet je precies waar je wel of niet mag staan, waar je wel of geen vuur mag maken en wat je wel of niet mag eten.  

Bart zijn tips over Noorwegen

We vertellen je niets nieuws als we zeggen dat een gezonde levensstijl goed voor je is, maar op zich is er niets mis met af-en-toe een wijntje of een biertje drinken. Wij Nederlanders houden op vakantie wel van een drankje. Sommigen van ons zelfs ook nog van een sigaret of een sigaar. Roken en alcohol zijn in Noorwegen ontzettend duur. Dit komt door de hoge accijns op deze producten. In de jaren 20 was alcoholisme een serieus probleem in Noorwegen. Noorwegen wil af van tabak, en wil dat er minder alcohol genuttigd wordt. In Nederland is dit tot nu toe nog niet een erg hoog bedrag, maar in Noorwegen zorgen ze er echt voor dat het haast niet betaalbaar meer is. Dus een borreltje (en een sigaret eventueel) kan, maar doe het met mate.

Bart zijn tips over Noorwegen

Noorwegen kan duur zijn als je je aan de regels houdt, maar Noorwegen kan nog veel duurder worden als je dat niet doet. In Noorwegen zijn boetes namelijk niet misselijk.  
 
Als je in een zone waar de toegestane maximumsnelheid 60 km/h is 5 km/h te hard rijdt ontvang je een boete van ongeveer 80 euro. In Nederland betaal je voor dezelfde overschrijding tussen de 35 en 40 euro. En waar je in Nederland weg komt met een bedrag tussen de 200 en 280 euro, betaal je in Noorwegen bij een overschrijding van 21 tot 25 km/h maar liefst ongeveer 800 euro.  
Zo ook in een 70 zone. Als je in een zone waar de toegestane maximumsnelheid 70 km/h of hoger is 5 km/h te hard rijdt ontvang je een boete van ongeveer 80 euro. In Nederland betaal je voor dezelfde overschrijding tussen de 15 en 30 euro. En waar je in Nederland weg komt met een bedrag tussen de 300 en 380 euro, betaal je in Noorwegen bij overschrijding van 31 tot 35 km/h maar liefst ongeveer 950 euro. 

Uiteraard krijg je ook een boete als je onder invloed rijdt. In Noorwegen beboeten ze deze overtreding op een hele interessante manier. Deze boetes zijn namelijk inkomensafhankelijk. Als je meer verdient, betaal je ook een hogere boete. Zo krijgt iedereen in verhouding dezelfde financiële klap. Zorg ervoor dat je ten alle tijden goed oplet in het verkeer. Of dit nou is om niet te hard te rijden of om te voorkomen dat je overstekend wild aanrijdt. Goed opletten.  

Je hoeft niet per se georganiseerde tochten te doen. Mooie dingen zien of leuke dingen doen kan ook gratis. Het is namelijk zo dat Noorwegen op bijna iedere plek prachtig is. Zo hoef je vaak alleen de deur van je huisje, camper of hotel uit te stappen en je bent in de prachtige natuur. Zo werkt het ook met wandelen. Je kunt op gigantisch veel plekken wandelen en uren genieten van de natuur. Dit kost niets! Hoe gaaf is dat.  
 
We hopen dat je iets hebt aan onze tips. Wij wensen je alvast veel plezier bij je volgende reis. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!  

Andere leuke blogs om te lezen:

Bart zijn tips over Noorwegen