• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Advies: RVS of Plastic boilertank

Advies: RVS of Plastic boilertank

Er zit geen verschil in het algemene dagelijkse gebruiksgemak. Beide materialen zijn geschikt voor het elektrische verwarmingselement van je camper of caravan. Wat wel verschilt: het gewicht. Een boilertank van RVS is beduidend zwaarder dan een plastic boilertank. Hierdoor neemt het totaalgewicht van je installatie toe. In de meeste gevallen heeft is dit echter geen probleem voor je algemene gebruik.

 

Een RVS-boilertank kan je makkelijker vervangen dan een boilertank van plastic. Dit heeft alles te maken met de mantalslang die bij een plastic boilertank door de tank heen loopt. Deze aansluiting moet heel nauwkeurig geplaatst worden en dat kan nog een behoorlijk lastig klusje zijn; zelfs voor onze technische dienst is het niet makkelijk. Dit alles is niet van toepassing bij de eenvoudig vervangbare RVS-tanks.

Bij het aansluiten van de RVS-boilertank kan je gebruik maken van onze speciale Hendriks ombouwset. Deze zorgt er met verschillende hulpstukken voor dat je de mantelslang van de verwarming eenvoudig en correct kan omleiden. De verdere aansluiting is hetzelfde als bij de kunststof boilertank van Truma.

Een plastic boilertank warmt sneller op dan een RVS-boilertank. Bij de plastic Therme TT2 boilertank van Truma loopt de mantelslang van je ringverwarming (ofwel het verwarmingssysteem van je camper of caravan) met een doorvoerbuis door de boiler heen. Wanneer je de kachel in de caravan aanzet, verwarm je dus meteen een deel van je boiler. Dit is bij een RVS-boilertank niet het geval. Daar loopt de mantelslang buiten de tank langs waardoor die het water in de tank niet opwarmt. Door het ontbreken van de doorvoerbuis in de RVS-boilertank is de literinhoud iets groter dan de originele plastic variant waardoor de boilertank van plastic nog weer iets sneller opwarmt dan de RVS variant.

De wijze waarop je je boilertank schoonmaakt, is bij beide materialen hetzelfde. Zowel de RVS als de plastic variant kan je vol laten lopen met water en een watertank schoonmaakmiddel van 123. Wanneer de boiler helemaal vol zit, moet je hem een aantal uur of de hele nacht laten staan met het schoonmaakmiddel er nog in. Daarna kan je deze weer leeg laten lopen en het vuilwater op een daarvoor aangewezen plek weggooien. Veel reinigingsmiddelen voor leiding netwerken zijn gemaakt voor kunststof leidingen en daarmee ook geschikt voor materialen als RVS.

Op dit punt zijn er grotere verschillen zichtbaar tussen de beide boilertanks. Na het kampeerseizoen maken velen van ons de camper of caravan klaar voor de winterstalling. Daarbij is het belangrijk dat het watersysteem leeg is zodat er geen water meer in zit dat mogelijk kan bevriezen. Boilers zijn daarom voorzien van een aftapkraan waarmee je de tank ‘helemaal’ leeg kan laten lopen. Op papier klinkt dit natuurlijk geweldig, maar de praktijk wijst uit dat er vaak toch iets meer moeite voor nodig is om de tank écht helemaal leeg te krijgen.

Wat er gebeurt als er water in de tank staat

Vaak blijft er na gebruik van het aftapkraantje toch nog een klein laagje water onderin de boilertank staan. Bij milde winters is dit geen probleem, maar wanneer de temperaturen net zo wispelturig zijn als de publieke mening over corona dan kan dit zorgen voor een lek in de boilertank. Wanneer water bevriest, zet het uit en komt er druk op je watertank te staan. Als dit vriesproces zich tijdens de winter meerdere malen herhaalt, heb je bij je plastic boilertank een grotere kans op scheurtjes in de tank en dus lekkage. Dit kan je voorkomen door de boilertank aan één kan los te schroeven van de bodem zodat je al kantelend ook het laatste beetje water via het aftapkraantje weg kan laten lopen.

Met een RVS-boilertank voorkom je scheurtjes

Klinkt bovenstaande als te veel gedoe en denk je bij jezelf ‘Er moet toch een simpelere oplossing zijn?!’. Die is er ook, namelijk: de RVS-boilertank. Het materiaal RVS is een stuk steviger dan kunststof en daarom is het risico op scheurtjes in de tank door bevriezing nihil tot onmogelijk. Daarbij mag je ervan uitgaan dat RVS op zichzelf een stuk langer meegaat dan plastic en het gedurende de kampeerreis enigszins schoner blijft.

Een boilertank van RVS is in de aanschaf wel een stukje duurder. Dit komt doordat je de mantelslang om moet leiden. De mantelslang loopt normaal door de plastic tank heen, maar moet bij een RVS-tank buitenlangs lopen. Bij Hendriks hebben we daarom een TT2-set samengesteld waarin je alle benodigdheden vindt om de mantelslang succesvol om te leggen. Bij de set zit ook een uitleg en schematische tekeningen van de verschillende situaties.

Advies: RVS of Plastic boilertank

Er zit geen verschil in de werking van een RVS of plastic boilertank. Plastic is wel kwetsbaarder dan RVS en zal over het algemeen iets minder lang meegaan. Je kan langer plezier hebben van een plastic boilertank wanneer je hem schoonhoudt en in de winter écht goed leeg laat lopen. Op den duur kan je de plastic tank vervangen, maar dat is wel een klusje die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. 

Een RVS-boilertank is een stuk minder kwetsbaar dan plastic en heeft dan ook een langere levensduur. Ook deze tank moet in de wintermaanden helemaal leeg zijn om problemen te voorkomen. Stap je van plastic over op RVS? Dan moet je de mantelslang even omleiden. Toch blijft het installeren van een RVS-boilertank met de ombouwset eenvoudiger dan bij de kunststof Truma tank. In eerste instantie is een RVS-boilertank duurder, maar vanwege zijn langere levensduur ben je op de lange termijn voordeliger uit. 

Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.