5 Tips om de auto in te pakken
Hoe pak je de auto in? Met onze tips word het kinderspel!
Eindelijk vakantie! Nog even en dan kunnen jullie vertrekken naar je vakantiebestemming. Alleen nog even....en elk jaar is het weer hetzelfde gedoe: de auto inpakken. Wat voor auto je ook hebt, hoe groot hij ook is, het past nooit. Om je op gang te helpen hebben wij een aantal inpaktips voor je op een rijtje gezet. Zo begin jij helemaal relaxed aan je vakantie.
1. Lijstjes, we zijn er dol op
Het inpakken van de auto begint al bij het leeghalen van de kledingkasten. Maak voordat je daaraan begint eerst een lijstje. Een paklijstje met daarop alles wat je nodig denkt te hebben tijdens je vakantie. Doe dit vervolgens voor alle gezinsleden. Neem het lijstje daarna nog eens goed door en vraag jezelf af of je echt alles nodig gaat hebben. Want geef toe, op de één of andere manier nemen we altijd te veel mee.
2. Spullen verzamelen
Tijd om de spullen bij elkaar te rapen. Als je alles op het lijstje hebt afgevinkt, leg het dan overzichtelijk bij elkaar om een goed beeld te kunnen krijgen van de werkelijke hoeveelheid. Hoe eerder je hiermee begint − eventueel alleen om te testen − hoe minder stress op het moment van vertrek.
3. Een indeling bedenken
Voordat je de auto inpakt, zijn er een aantal dingen waarover je vooraf goed na moet denken. Hoewel de meesten van ons hopen en verwachten dat de zon heerlijk schijnt op het moment dat we aankomen op onze vakantiebestemming, is dat zeker niet altijd het geval. Op zo’n moment zou het ontzettend vervelend zijn als je tent helemaal onderop in de kofferbak ligt en je dus eerst alle overige bagage in de regen moet zetten voordat je erbij kan...
Daarbij is het slim om rekening te houden met het feit dat sommige spullen een stuk zwaarder zijn dan andere spullen. Zo kan zachte bagage als kussens of een slaapzak ook heel goed mee op de achterbank. Daar kunnen de kinderen tijdens de reis lekker tegenaan hangen.
Vraag jezelf ook af of je onderweg nog van plan bent om een stop te maken. Moet er dan ook een lunch mee? En misschien schone kleding voor de kleintjes die onderweg nog wel eens een ‘ongelukje’ hebben? Of zitten ze nog in de luiers?
Allemaal dingen waar je over na kunt denken voordat je de auto inpakt. Misschien nog een lijstje maken?
4. Tetris voor volwassenen
En dan kan het echte werk beginnen: Tetris, ofwel de auto inpakken voor de vakantie. Vraag jezelf nog één keer af (en misschien heeft de rest van je gezin ook nog wel goede ideeën) of je echt alles hebt. Ga vervolgens systematisch te werk. We adviseren om goed op de hoogte te letten. Wanneer je je bagage te hoog opstapelt, wordt onder andere het zicht voor de chauffeur minder en dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Mocht je wel de hoogte in gaan, maak dan gebruik van een bagagenet. Zo voorkom je dat alles door de auto vliegt wanneer je plotseling moet remmen. Er zijn natuurlijk verschillende formaten auto's, dus als je auto net wat compacter is hoe groter de uitdaging om toch al je spulletjes mee te kunnen nemen. In onze blog kamperen met een kleine auto hebben wij een filmpje gezet met handige tips en trucs. Inpakken maar!
5. Een koffer voor je koffer
Als je nou echt te weinig ruimte hebt en de stress slaat alweer toe, kijk dan eens of een dakkoffer iets voor jullie is. Ze zijn beschikbaar in veel verschillende maten en bieden misschien net dat beetje extra ruimte wat je nodig hebt.
Een recap van onze de belangrijkste tips:
- Wees selectief met het inpakken. Ga je echt alles gebruiken?
- De hoedenplank is niet bedoelt om vol te leggen met bagage. Houd deze vrij.
- Zware spullen kan je het beste onderop leggen. Zeker in een auto.
- Te weinig ruimte in de auto? Een dakkoffer of kleine aanhanger is je beste vriend.
- Houdt het veilig!
Vergeet-mij-nietjes
Dacht je dat je je lijstje klaar had? Wij hebben ook nog een paar dingen die je onderweg bij je móet hebben. In sommige landen is het zelfs verplicht.
- In veel landen is een gevarendriehoek verplicht. Deze is uit te breiden met waarschuwings-disks die rood licht geven en je daarmee zichtbaarder maken bij autopech.
- Het is ook verplicht om een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Wij adviseren om voor alle inzittenden één aan te schaffen.
- Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor medeweggebruikers en reizigers.
- Het gebeurt altijd op een moment waarop je het niet verwacht: één van de autolampen gaat stuk. Om die reden kan een reservelampje geen kwaad. Je kunt er een boete of bezoekje aan de garage mee voorkomen.
- Ook een reservewiel en de middelen om deze zelf te kunnen vervangen is geen overbodige luxe. Zelfredzaamheid is altijd handig en vaak veel voordeliger.
- Sommige vakantiebestemmingen of landen op de weg daarnaartoe vragen om een milieusticker. Zoek minimaal 3 weken voordat je vertrekt uit of je bestemming milieuzones heeft en bestel de vignetten op tijd!
- Startkabels kunnen goed van pas komen wanneer je dat eerdergenoemde reservelampje in je enthousiasme per ongeluk aan hebt laten staan.
- Hoewel autopapieren voor zich spreken, kan het geen kwaad om het voor de zekerheid op het lijstje te zetten.
- Als laatste de reisroute naar je bestemming. Tegenwoordig gaat alles via je favoriete routeplanner, maar een back-up op papier of in de vorm van een kaart is altijd prettig.