• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
5 keuzetips bij het kiezen van een lichtgewicht tent

5 keuzetips bij het kiezen van een lichtgewicht tent

Dit is een gastblog van Bregje Schipper, wandelliefhebber en blogster op www.wandelvrouw.nl

Ben je een hiker en zoek je een lichtgewicht tentje dan is het goede nieuws dat er steeds meer op de markt komt. De materialen worden lichter en de tentproducenten zijn bezig om echt te innoveren en komen met nieuwe materialen en nieuwe features. Het slechte nieuws is dat daardoor het maken van een keuze steeds moeilijker wordt.

Ik moest afgelopen zomer ook een keuze maken welke tent ik zou aanschaffen om mee te nemen in mijn rugzak tijdens wandelktrektochten. Het moest een echt lichtgewicht tentje worden, ruimte voor 2 en ik wilde niet de hoofdprijs betalen. Daarom heb ik op een rijtje gezet wat voor mij de belangrijkste criteria waren en waar ik op moest letten. Mijn bevindingen wil ik graag met je delen. Hier zijn mijn 5 keuze tips:

 

Comfort begint bij de grote van je tent; wil je een éénpersoons- of tweepersoons- of misschien zelfs een driepersoonstent. Kijk kritisch naar de afmetingen van de tent. Soms wordt iets tweepersoons genoemd, maar passen de twee slaapmatten die jij gebruikt net niet naast elkaar. Kijk ook goed naar de lengte; lange Nederlanders passen soms niet languit. Bepaal ook hoe de zithoogte is. 

Kan je gemakkelijk in en uit de tent komen? Zijn er meedere ingangen?

Let erop of je tent een 3 seizoenentent of 4 seizoenentent is. Als je tent te koud is baal je verschrikkelijk. Let ook goed op of de tent goed ventileert. Condens aan de binnenkant van je tent is een bekend probleem. En als laatste opmerking in de categorie comfort: kan je de tent goed afsluiten voor insecten en de inkopper: is hij stormvast en waterdicht?

5 keuzetips bij het kiezen van een lichtgewicht tent

Of een tent praktisch is, hangt heel erg af waarvoor je hem wilt gebruiken. Een ophangtent is bijvoorbeeld niet erg praktisch in een gebied boven de boomgrens. Minder extreem: als je geen gebruik maakt van kampeerplaatsen maar miden in een bos gaat wildkamperen is het handig om een tent met weinig oppervlakte te hebben. Dan vind je eerder een vlak plekje waar hij past.

Praktisch is het natuurlijk ook als hij makkelijk op te zetten is, als de stokken met elastiek aan elkaar verbonden zijn zodat je niet snel een stok kwijt raakt en hij gemakkelijk op te bergen is en niet al te veel pakvolume heeft.

Is er in de tent voldoende ruimte om je bagage veilig te stellen? Een voorluifel is dan heel handig. Praktisch kan het ook zijn om ruimte te hebben bij een zij-ingang tussen de binnentent en de buitentent.

Een lichtgewicht tent is best duur, je wilt daarom dat hij lang meegaat. Let goed op het materiaal waarvan de tent gemaakt is. Bijna alle lichtgewicht tenten zijn van nylon of polyester gemaakt. De dikte wordt aangegeven in deniers. Hoe dunner het materiaal, hoe kwetsbaarder het is. Deze lichtgewicht tenten zijn dan ook niet gemaakt om voor langere tijd vol in de zon en in weer en wind op te staan. Vraag ook naar de garantie. Kan je de tentstokken apart kopen, of zit je bij een stokbreuk vast aan een hele nieuwe tent?

Let bij het kopen van je trekkerstent er ook op of de tent waterdicht is. Vaak staat in het label aangegeven of de naden een bepaalde coating bevatten waardoor deze waterproof zijn. Controleer verder de waterdruk die de tent aankan. De tent wordt waterdicht genoemd als het een waterkolom van 800 mm heeft, maar wil je echt zeker weten dat je droog blijft, ook in hele natte omstandigheden, kies dan voor een waterkolom van 3000 mm. 

5 keuzetips bij het kiezen van een lichtgewicht tent

Hoe lichtgewicht wil je gaan? Hoe lichter je tent, hoe meer je inlevert op comfort, praktisch en duurzaamheid en hoe duurder je tent wordt. de lichtste lichtgewicht tent is rond de 500 gram. Je kan natuurlijk ook onder een tarp slapen. Die zijn pas echt licht.

De prijs van een lichtgewicht tent varieert van ongeveer 400 tot 900 euro. Prijs en gewicht zijn vaak communicerende vaten; hoe lichter de tent, hoe meer hij kost.

Nick
Over Nick
Nick heeft jarenlange ervaring op de werkvloer als (voor) -tenten en outdoor specialist. Tegenwoordig kan hij aardig overweg met SEO.