10 handige tips voor een goede nachtrust
Handige tips voor een goede nachtrust
Op vakantie wil je natuurlijk net zo lekker slapen als thuis. Maar ja, zoals je misschien wel weet is dat op een camping niet altijd even makkelijk. Een zacht luchtbed en een veel te warme slaapzak kunnen de oorzaak zijn van slapeloze nachten. Of de grootste ergernis van iedereen: zoemende muggen rond je hoofd die je uren wakker houden. Hopeloos probeer je iedere mug buiten te sluiten, maar er is geen beginnen aan. Om de nachten tijdens jouw kampeervakantie comfortabeler te maken, hebben wij 10 handige tips voor een goede nachtrust op de camping.
1. Zorg voor de goede en comfortabele slaapmat
Je kent het wel. Met enthousiasme pomp je je luchtbed op voor de eerste nacht op de camping en de volgende ochtend heb je toch het gevoel dat je luchtbed een stukje leger is. Met goeie energie pomp je hem de volgende dag weer op en geef je het luchtbed gewoon nog een kans. Na een paar dagen merk je toch dat dit een herhalend patroon is en loopt je bed niet meer elke nacht leeg, nee hij loopt inmiddels na het eerste uur al leeg. Waardeloos!
Dit zijn helaas een paar nadelen die horen bij een luchtbed. Tuurlijk hoort lekkage niet, maar ze zijn er we gevoelig voor en een wisselende hardheid is logisch. Luchtbedden zijn een voordelige oplossing en ideaal voor een logé of een weekendje met een onvergetelijk festival. Heb je liever wat meer slaapcomfort? Neem dan eens een kijkje bij de slaapmatten. Benieuwd naar wat de voordelen van een slaapmat ten opzichte van een luchtbed zijn? Die vind je hier.
Er zijn natuurlijk een hoop verschillende slaapmatten. Denk bijvoorbeeld aan lichtgewicht slaapmatten van Therm-a-Rest, self-inflatable matjes van Human Comfort, slaapmatten met een hoge isolatie van Exped of matjes met een heel klein pakvolume. Kortom, genoeg opties voor elk type vakantie. Kijk goed naar wat voor temperaturen je kan verwachten op je kampeerbestemming, zodat je zeker weet of jouw kampeerbedje goed genoeg isoleert.
Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een slaapmat? Klik dan hier.
2. Neem de juiste slaapzak mee op reis
De kwaliteit van je slaapmat gaat hand in hand met de kwaliteit van je slaapzak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor jouw reis naar Noorwegen het gekozen voor een comfortabele en goed isolerende slaapmat, maar als je vervolgens gebruik maakt van een dun zomerslaapzakje dan is de kans groot dat je het alsnog koud hebt. Ook bij je slaapzak is het belangrijk dat het isolatievermogen van de slaapzak aansluit bij de nachtelijke temperaturen van jouw reisbestemming.
De gewenste comforttemperatuur van je slaapzak heeft invloed op de vulling en vorm van je slaapzak. Bij temperaturen van 15 °C of hoger is een synthetische en katoenen dekenslaapzak erg prettig. Een mummy slaapzak van dons is weer een stuk aangenamer in temperaturen van 15 °C tot -5 °C. Daar tussenin bieden merken als Rab, Marmot, Nomad en Polydaun een hoop verschillende mogelijkheden en isolatiewaarden.
Ook het type reis heeft invloed op je keuze voor een fijne slaapzak. Tijdens een trektocht waarin je je hele kampeeruitrusting in een backpack op je rug draagt, is een slaapzak met weinig gewicht en een compact pakformaat wel zo handig. Als je op vakantie gaat met de auto en je hebt genoeg ruimte over voor een lekkere comfortabele slaapzak dan kun je gerust kijken naar een dikkere en zachte slaapzak met een wat groter pakformaat.
Zo zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een fijne slaapzak voor jouw reis. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan een kijkje op de volgende pagina: Slaapzak keuzehulp
3. Vergeet je hoofdkussen niet
Ervaren kampeerders hebben waarschijnlijk meerdere malen ervaren dat de auto bij het inpakken sneller vol zit dan je had verwacht of gehoopt. Eén van de eerste dingen die vervolgens wordt thuisgelaten omdat het veel ruimte in beslag neemt en luxe is, is je hoofdkussen. Dit begrijpen we zeker, maar adviseren we niet! Je hoofdkussen heeft veel invloed op je slaapcomfort en ook tijdens je vakantie is een goede nachtrust erg belangrijk. Wanneer de hoofdkussens van thuis toch te veel ruimte in beslag nemen, kan je een kijkje nemen bij de kampeerkussens van merken als Cocoon en Safarica. Ook voor de mensen die lichtgewicht willen reizen zijn er lichtgewicht reiskussen verkrijgbaar.
4. Bescherm jezelf tegen insecten
Insecten, misschien wel één van de grootste irritaties op de camping. Na een lange dag lig je eindelijk lekker in je slaapzak en vervolgens hoor je dat ene zachte en toch zo vervelende geluid: het gezoem van een mug. Langzaam komt het geluid dichter bij je oor en uiteindelijk landt mevrouw mug op jou. En hoe vaak je haar ook wegslaat, ze blijft net zo lang terugkomen totdat jij geïrriteerd bent en niet meer kan slapen.
Naast mevrouw mug zijn er een hoop andere insecten die het fijn vinden om ongevraagd aan te sluiten bij je reis of maaltijd. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten en daarom geven we graag wat tips over hoe jij jezelf kan beschermen tegen insecten.
- Jezelf beschermen tegen insecten begint bij het dichtritsen van je tent. Dat klinkt misschien logisch, maar die hor zit er niet voor niks. Hoe vaker je naar binnen en buiten loopt en vergeet deze direct weer dicht te doen, hoe groter de kans dat insecten naar binnen komen.
- Zorg ervoor dat je zo min mogelijk etensresten (vooral fruit en zoetigheden) laat slingeren in de tent of op de grond. Plaats deze bijvoorbeeld in en op kratjes en boodschappentassen. Ook een volle prullenbak lokt allerlei insecten dus zorg ervoor dat je die regelmatig leegt. Dit is ook voor jezelf een stuk frisser.
- Muggen komen af op onze lichaamsgeur en dat kan je voorkomen door jezelf in te smeren met Deet. Muggen en andere beestjes vinden de geur van Deet niet fijn en blijven het liefst zo ver mogelijk uit de buurt.
- Slaap onder een klamboe. Deze kan je binnen in huis of slaapaccomodatie vrijwel atijd ergens ophangen. Slaap je buiten dan vraagt het wat meer vindingrijkheid. Maar een goede nachtrust is ook wat waard.
- Vermijd stilstaand water. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water en een klein plasje is al genoeg. Blijf waar mogelijk dus zo veel mogelijk uit de buurt van stilstaand water.
5. Ga dennenappels rapen
Om prinses-op-de-erwt-situaties te voorkomen, is het slim om de plek waarop je de tent gaat plaatsen eerst helemaal vrij te maken van dennenappels, takjes, steentjes, etc. Het zou vervelend zijn als je de eerste nacht een nare hobbel in je rug voelt en de tweede dag de tent opnieuw op kan zetten zodat deze hobbel er niet meer zit. Ook is dit niet alleen oncomfortabel maar ze kunnen ook de tent beschadigen. Het grondzeil tijdens de vakantie maar ook de rest van het tentdoek tijdens het op- en afbouwen.
6. Laat je snurkende partner thuis of neem oordoppen mee
Wanneer je dan een comfortabele slaapmat en slaapzak hebt, geen muggen meer in de tent hoort vliegen en er geen dennenappels meer in je rug prikken, zijn alle belemmeringen voor een goede nachtrust opgelost. Zou je denken. Tot Greenpeace voor de deur staat omdat ze denken dat alle bomen in het bos worden omgezaagd. Het is je snurkende partner of buurman/-vrouw. Die snurkende partner zou je thuis kunnen laten, maar dan mis je natuurlijk een hoop gezelligheid en warmte. Neem daarom oordoppen mee of je zet je koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek.
7. Houd het licht buiten de tent
Slapen in het donker zorgt voor een betere kwaliteit van je slaap. De één ervaart dat sterker dan de ander, maar het kan dus zo zijn dat je slaapproblemen thuis worden veroorzaakt door eventueel licht dat de slaapkamer binnenkomt. Ook in een tent is het soms lastig om het licht buiten te houden. Er zijn een aantal merken, denk aan Vango, Safarica en Bardani, die tenten met een verduisterde binnentent aanbieden zodat jij nog lekkerder kan slapen. Ben je benieuwd of dat echt goed werkt? Kom dan eens langs in onze showroom en ervaar het.
8. Ga lekker warm je slaapzak in
Wat erg goed is om te weten over je slaapzak, is dat de slaapzak je warm houdt. Een slaapzak maakt je niet warm en daarom is het belangrijk dat je zelf warm bent voordat je ‘s avonds je slaapzak in gaat. De slaapzak houdt vervolgens jouw lichaamswarmte lekker vast. Heb je het nog wat fris? Neem dan een kommetje soep, drink een kop chocolademelk, doe wat push ups in je slaapzak of zet een muts op. Zo is warm slapen in de tent voor jou geen probleem meer.
9. Probeer eens wat nieuws
Bij lekker weer vinden sommige kampeerders het heerlijk om te slapen in de openlucht. Dit is lekker avontuurlijk en zorgt voor mooie uitzichten. S ’ochtends word je wakker en kan je direct de adembenemende zonsopgang bekijken vanuit je warme slaapzak. Dat is iets waar veel mensen van dromen en met een hangmat is die droom dichterbij dan je denkt.
Onze Ticket To The Moon hangmatten zijn lekker compact en toch heel erg sterk. Heb je nog een klein gaatje tussen alle bagage? Dan kan je deze hangmat makkelijk meenemen en is de drempel om het slapen in de openlucht eens te proberen weer een stukje lager. Het is wel zo fijn om het te proberen met lekker warm zomerweer. In de winter vraagt het slapen in een hangmat om iets meer voorbereidingen.
10. Neem een lekker slaapmutsje
Aan het eind van een zware dag gaat er natuurlijk niets boven een lekker slaapmutsje, het is tenslotte vakantie. Onthoudt wel dat slaapmutsjes met mate genuttigd moeten worden, omdat te veel slaapmutjes juist weer zorgen voor een hele onrustige nacht.