Alles over koelboxen
Alle informatie over koelboxen op een rijtje
Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk koel drankje op een hete zomerdag. Dan denk je al snel aan een koeltas, misschien een koelbox met koelelementen of toch maar een elektrische koelbox. Vaak is het lastig om de juiste keuze te maken bij het kopen van een koelbox. Wij willen je daarbij op weg helpen met onderstaande uitleg over alles wat met de wereld van koeling te maken heeft en nog veel meer.
Welke types koelboxen zijn er?
Er zijn twee verschillende type koelboxen verkrijgbaar. De actieve- en de passieve koelbox. Bij een passieve koeltas of koelbox zijn de wanden geïsoleerd om etenswaren en drinken koel te houden, vaak met behulp van koelelementen. De actieve koelboxen werken in de meeste gevallen op stroom. Actieve koelboxen zijn onder te verdelen in drie verschillende types: de thermo-elektrische, compressor en absorptie koelboxen.
Welke koelbox past bij mij?
Voordat je een koelbox gaat uitkiezen kan je jezelf een aantal vragen stellen. De belangrijkste vraag is of je de producten wilt koelhouden of juist wilt koelen. De passieve koelboxen houden producten zo goed mogelijk koel op de temperatuur die in de koelbox aanwezig is. Dit kan natuurlijk vergroot worden door koelelementen te gebruiken. Houdt wel rekening bij het uitkiezen van het formaat dat koelelementen ook ruimte innemen in de koelbox of koeltas.
Actieve koelboxen zorgen, zoals de naam al zegt, voor een actieve koeling. Deze koelboxen zorgen ervoor dat de binnenkant koeler wordt gemaakt door een koelmechanisme. Daarnaast kan er natuurlijk gekozen worden op welke temperatuur je de etenswaren wilt koelhouden. Wil je de producten alleen koel hebben of wil je ze zelfs invriezen. Houdt er wel rekening mee dat deze koelboxen vaak stroom nodig hebben om te werken, wel is het zo dat deze een goede isolatie hebben waardoor ze een langere tijd koel kunnen blijven.
Check ook deze adviespagina: Wat mag je verwachten van een koelbox?
Soorten koelsystemen
Om jouw keuze wat meer vorm te geven, gaan we uitleggen wat elk type koelsysteem precies doet. Als eerste beginnen we bij de passieve koeling. Deze groep bestaat uit de passieve koeltas en koelbox. Daarna wordt er ingegaan op de verschillende type actieve koelboxen. Onderstaand vind je de beschrijving van de verschillende type koelsystemen.
Passieve koeltas
De koeltas is een gemakkelijke tas die je overal mee naar toe kan nemen. Deze tas is ideaal wanneer je producten voor een korte tijd gekoeld wilt bewaren. Doordat koeltassen geen koelsysteem hebben zijn deze erg licht in gewicht en kan je ze gemakkelijk meenemen. Ook zijn deze vaak opvouwbaar zodat ze erg weinig ruimte innemen tijdens het transporteren. Door het flexibele materiaal krijgen ze gemakkelijk een pasvorm en kan je de tas altijd wel kwijt. De tas is gemaakt van gevoerde ‘’aluminium’’ isolatiewanden. Hierdoor wordt de binnenzijde zo koel mogelijk gehouden. Wil je koeling voor een langere periode dan kan je koelelementen gebruiken. De koelelementen houden kou goed vast waardoor de koeltermijn wordt verlengd.
Passieve koelbox
Bij een passieve koelbox worden de etenswaren op dezelfde manier als een koeltas koel gehouden. De koelbox is gemaakt van harde wanden waardoor er een betere isolatie opgebouwd kan worden. Voor een betere en langere koeling kan je gebruik maken van koelelementen. Vaak staat de prijs van de koelbox in verhouding met de isolatiewaarden van de koelbox. De koelwaarde is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Ook heeft het deksel opendoen erg veel invloed omdat de koelbox dan zijn kou verliest aan de omgeving. Doe altijd de etenswaren gekoeld in de koelbox.
Door koelelementen boven op de producten te leggen maak je optimaal gebruik van het koelvermogen. De koele lucht zakt naar de bodem waardoor je de hele box koel houdt. De passieve koelboxen zijn overal inzetbaar doordat je geen elektrische aansluiting nodig hebt en je ze gemakkelijk mee kunt nemen.
Thermo-elektrische koelbox
Een thermo-elektrische koelbox is het eerste segment van de elektrische koelboxen. Deze zijn vaak goedkoper dan de andere elektrische koelsystemen. De koelbox maakt gebruik van een elektrisch component dat warmte naar een koude plek verplaats of andersom. Dit maakt het bij de meeste thermo-elektrische koelboxen mogelijk dat de binnenzijde zowel gekoeld als verwarmd kan worden. Deze koelbox is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Om dit principe te verduidelijken pakken we een voorbeeld van wanneer de temperatuur 35°C is en de koelbox koelt 20°C onder de omgevingstemperatuur, dan koelt deze tot 15°C. De omgevingstemperatuur geeft aan hoe efficiënt de koelbox koelt. Zo varieert dit van 15 tot 30°C onder de omgevingstemperatuur.
De thermo-elektrische koelbox werkt vaak op 12v, 24v en 230v. Denk er wel aan dat wanneer je de koelbox in de auto gebruikt, je bij tussenstops checkt of deze geen stroom meer gebruikt van de accu. Doordat de koelbox geïsoleerd is hoef je niet bang te zijn dat hij snel zijn kou zal verliezen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een thermo-elektrische koelbox niet geruisloos is. De koelbox werkt met een ventilator die de koelbox verkoelt. Wanneer je de box buiten hebt staan zal je hier weinig last van hebben, maar zodra hij vlak bij het slaapgedeelte staat zal je deze wel horen. Vaak kan de koelbox ingesteld worden op een eco- en/of nachtstand, de temperatuur is ’s nachts een stuk koeler waardoor de koelbox ook een stuk minder hard hoeft te werken.
Absorptie koelbox
De absorptie koelbox is absoluut geruisloos en is aan te sluiten op meerdere energiebronnen. De meeste absorptie koelboxen zijn aan te sluiten op 12v, 230v en gas. Doordat je deze koelbox op gas kan gebruiken kan je deze overal meenemen waar geen stroom aanwezig is. Een absorptie koelbox is echter net zoals de thermo-elektrische koelboxen, ook gebonden aan de omgevingstemperatuur. In warme gebieden zal deze koelbox niet altijd het vermogen hebben om je etenswaren op de juiste temperatuur koel te houden. Een absorptie koelbox kan tot maximaal 25°C onder de omgevingstemperatuur koelen.
Voor de beste prestaties kan je de koelbox in de schaduw zetten. Waar je de koelbox ook neerzet, zorg er altijd voor dat de koelbox horizontaal en vlak staat. Zo werkt het koelmechanisme het best en voorkom je dat het koelvermogen negatief beïnvloed wordt. Een handig accessoire is een koelboxstandaard. Je koelbox staat van de grond af en gelijk op een ideale hoogte om producten eruit te pakken.
Mijn absorptie koelbox koelt niet?
Een klacht die wij veel horen is dat de koelbox wel warm wordt aan de achterkant maar dat hij niet koelt. Meestal zit er dan een luchtbelletje in de leiding. Dit gebeurt vaak als de koelbox lange tijd niet gebruikt is of heeft stil gestaan.
Gelukkig kan je dit zelf verhelpen: Zet de uitgeschakelde koelbox een nacht op z'n kop (zonder stekker in het stopcontact). De volgende ochtend zet je hem weer rechtop en wacht dan 10 minuten voordat je de box weer aanzet.
Compressor koelbox
Met een compressor koelbox ben je altijd verzekerd van een gekoeld drankje. Buitentemperaturen hebben geen invloed op het koelvermogen van de koelbox. Dit maakt de compressor koelbox zeer geschikt om bederfelijke producten of medicijnen in te doen. Je kan de koelbox zonder problemen van +10°C koelen naar vriezen tot wel -22°C. De koelbox is ook nog eens in no-time koud.
Nog een voordeel van deze compressor koelbox is dat hij een laag stroomverbruik heeft en hij gebruik maakt van slimme elektronica. Hierdoor kan je hem gemakkelijk gebruiken op een accu. De meeste 12V/24V modellen hebben een ingebouwde accubewaking. Die zorgt ervoor dat de koelbox zichzelf automatisch uitschakelt als de ingebouwde accuspanning te laag wordt en zichzelf vervolgens ook weer in schakelt als er weer genoeg accuspanning is.
Wat als nadeel gezien kan worden is het geluid van de compressor koelbox. Dit kan je vergelijken met het geluid van de koelkast thuis: aanslaan, brommen, afslaan.
Hybride koelbox
Met een hybride koelbox heb je twee koelsystemen in één. Hij heeft namelijk een thermo-elektrisch en een compressor systeem. Hiermee kan je hem onderweg op 12V gebruiken en zodra je op de camping bent aangekomen sluit je de koelbox weer aan op 230V.
Bij het gebruik op 12V maak je gebruik van het thermo-elektrische systeem en heeft de omgevingstemperatuur invloed op de koelcapaciteit van je koelbox. Je kan dan tot maximaal 20°C onder de omgevingstemperatuur koelen. Gebruik je de hybride koelbox op de camping op 230V dan komt de compressor aan bod en heeft de omgevingstemperatuur geen invloed meer op de koelcapaciteit. Je kan dan zelfs de temperatuur instellen tot -15°C!
Camping koelkast
Natuurlijk vind je bij ons ook camping koelkasten. Deze werken op 230V en zijn vrijstaand. De camping koelkast wordt meestal gebruikt als je een seizoenplek op de camping hebt maar zijn natuurlijk ook prima thuis of op een studentenkamer te gebruiken. Het voordeel van een koelkast is de indeling. Hierdoor kan je de producten overzichtelijker opruimen.
Onderhoud
Meestal is de binnenkant van een koelbox gemaakt van kunststof. Wij raden je aan om dit schoon te maken met een mild reinigingsmiddel, gebruik je een agressiever schoonmaakmiddel dan heb je kans dat je de binnenzijde beschadigt. Er ontstaan dan zogenaamde lekken waardoor de koelbox zijn werking verliest. Meestal is een vochtige doek met een mild afwasmiddel al goed genoeg. Wanneer je de koelbox opbergt is het belangrijk om de deksel van de koelbox open te laten staan. Zo voorkom je dat de koelbox muf gaat ruiken. Zorg dat de koelbox goed droog is om ook schimmel te voorkomen.
Onderdelen
Het kan natuurlijk voorkomen dat je de omvormer bent kwijt geraakt of dat de rubberen ring van de deksel van de koelbox niet meer goed sluit. Vaak zijn deze onderdelen wel los te verkrijgen. Belangrijk is het dan wel dat je het merk en het type koelbox weet. Dit om te voorkomen dat je met het verkeerde onderdeel naar huis gaat.
Koelbox tip
Zet de elektrische koelbox 24 uur van tevoren al aan. Zo is hij al lekker op temperatuur voordat je weg gaat en zal hij optimaal presteren om je producten koel te houden. Door de producten die je mee wilt nemen ook nog eens van te voren te koelen weet je zeker dat je van een lekker koel drankje kunt genieten!
Heb je nog vragen?
Mocht je nog vragen over neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel voor advies op maat.
Keuze gemaakt?
Ben je er na het lezen van deze pagina uit welke koelbox het beste bij jou past? Neem dan een kijkje in ons ruimte assortiment.