Alles over kachels
Warm blijven op de camping
Iedereen kent het wel. Je bent op vakantie en het weer zit even niet mee. Nachten rond het vriespunt of juist extreem veel regen. Dan is het toch wel fijn als je een kacheltje bij je hebt om je voortent of caravan te verwarmen. Wij zetten de verschillende kachels en onderdelen op een rijtje om je te helpen bij het maken van je keuze!
De geschikte kachel vinden
Als je besluit om een kachel aan te schaffen is het belangrijk om je af te vragen waar en wanneer je de kachel wilt gebruiken. Dit bepaalt namelijk mede welk type kachel je nodig hebt. Denk hierbij aan de ruimte waar je de kachel wilt gaan gebruiken. Hoe groot is het te verwarmen oppervlak en is de ruimte goed geïsoleerd. Is het formaat van belang en hoeveel Watt kan ik op de camping gebruiken. Wil je de kachel als bijverwarming gebruiken of moet hij de hele voortent verwarmen. Met al deze vragen kan je bepalen wat voor jouw situatie de juiste kachel is.
Type
De kachels zijn onder te verdelen in 3 groepen: Elektrisch, gas en petroleum. Ook binnen deze groepen zijn er weer veel varianten en hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij zullen je op weg helpen om zo de keuze makkelijker te maken.
Elektrisch
Een elektrische kachel heeft vaak een handzaam formaat zodat hij niet al te veel ruimte inneemt in de auto of caravan. Een groot voordeel is dat je alleen een stroompunt nodig hebt. De elektrische kachel dient meer als bijverwarming in de tent, maar is natuurlijk ook thuis, op een studentenkamer, in de caravan of op kantoor te gebruiken. De kachel geeft een gerichte, droge warmte maar heeft doorgaans niet de capaciteit om de ruimte volledig te verwarmen.
Als je de kachel op de camping gaat gebruiken is het goed om te weten hoeveel ampère je kan gebruiken. Meestal is dat 3, 4, 6 of 10 ampère. Afhankelijk daarvan kan je bepalen hoeveel Watt de kachel maximaal kan verbruiken.
Met het volgende rekensommetje kan je zelf heel eenvoudig uitrekenen hoeveel Watt de kachel en andere apparaten samen mogen gebruiken. Als je op de camping van 6 ampère gebruik maakt dan maak je het volgende rekensommetje: 6 x 230 Volt = 1380 Watt. Dat betekent dus dat alle elektrische apparaten die je bij je hebt, samen maximaal 1380 Watt mogen gebruiken.
Gaskachel
Bij een gaskachel moet je denken aan warmte die snel de ruimte vult. Zodra de kachel uit is zal je merken dat de aangename warmte die je eerst hebt ervaren heel snel verdwijnt. Ook heb je met een gaskachel de mogelijkheid om uit meerdere varianten een keuze te maken, hierbij is het van belang om te weten wat de oppervlakte van de ruimte is die je gaat verwarmen. Dit bepaalt mede welk type gaskachel je nodig hebt. Zo kan je een keuze maken uit een rolkachel, een straler of een kachel die je rechtstreeks op je gasfles aansluit. Denk er wel aan dat je bij een gaskachel ook de bijpassende gasfles, gasslang en drukregelaar aanschaft.
Petroleumkachel
De petroleum kachel gebruik je als hoofdverwarming in de voortent of stacaravan. Deze kachel wordt ook wel thuis gebruikt om een kamer te verwarmen. De warmte van een petroleum kachel is zeer aangenaam. Het is een droge warmte en zal nog lang in de ruimte aanwezig blijven nadat je de kachel hebt uitgedaan. Petroleum kachels zijn wat duurder in aanschaf maar zijn dan ook heel duurzaam en zeer veilig in gebruik. Als er ook maar iets is dat de werking van de petroleum kachel nadelig kan beïnvloeden, zal bij de meeste types de kachel automatisch uitschakelen.
Eigenlijk kent de petroleum kachel maar twee varianten: De kous- of de laserkachel. De kouskachel gebruikt voor de ontsteking stroom door middel van batterijen en de laserkachel zal je aan moeten sluiten op een stopcontact.
Het grote voordeel van een laserkachel ten opzichte van de kouskachel is dat de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelbaar is. Voor beide types geldt dat als je de juiste brandstof gebruikt de kachels een schone en veilige verbranding hebben en ook nog eens zuinig in gebruik zijn.
Wattage berekenen
Het vermogen van een kachel om een ruimte te verwarmen wordt in Wattage aangegeven. Hiervoor bereken je de inhoud(m³) door de lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen. Voor een tent, chalet of caravan ligt het Wattage per m³ op ongeveer 100 Watt.
- Bijvoorbeeld: 10 x 3 x 2 = 60 m³ x 100 Watt = 6000 Watt
Deze Wattages zijn richtlijnen!
Je hebt dan voor een gemiddeld chalet tussen de 5000 en 8000 Watt nodig. Voor een voortent of caravan heb je een Wattage nodig tussen de 3000 en 6000 Watt. Voor het verwarmen van een caravan, voortent of chalet blijft het lastig om een correcte berekening te maken doordat deze ruimtes qua isolatie niet te vergelijken zijn met een woning. Bij een slecht geïsoleerde caravan of chalet zal de warme lucht opstijgen en blijft het koud over de vloer. Je zal dan niet een aangename warmte ervaren. Dit geldt natuurlijk ook voor een voortent.
Veiligheid
Tegenwoordig kan je er bijna vanuit gaan dat iedere kachel beveiligd is tenzij anders is aangegeven. Bij elektrische kachels denken we dan aan een oververhittingsbeveiliging en een omvalbeveiliging. Bij de oververhittingsbeveiliging gaat de kachel automatisch uit als hij te heet wordt en de omvalbeveiliging zorgt ervoor dat als de kachel om zou vallen deze automatisch afslaat.
Bij een gas- en/of petroleumkachel vind je deze beveiligingen ook, maar zoals je zal begrijpen komen hier nog meer beveiligingen om de hoek kijken. Zo vind je bij deze kachels vaak een thermo-elektrische beveiliging (brandstof toevoer wordt afgesloten als de vlam uitwaait) of een zuurstofgebrek beveiliging.
Welke brandstof?
Als je ervoor kiest om geen elektrische kachel aan te schaffen kom je voor de keus te staan of je een gas- of petroleumkachel aan gaat schaffen. Bij een gaskachel kan je kiezen uit verschillende gasflessen. Er zijn zelfs gaskachels waar een 11 kilo gasfles inpast. Houd er hierbij wel rekening mee dat je niet altijd in het buitenland je gasfles kan laten vullen of omruilen.
De petroleum kachel werkt op gezuiverde petroleum, speciaal voor kachels. Zo ben je ervan verzekerd dat de kachel een schone, reukloze en optimale verbranding heeft waardoor je kachel gegarandeerd een lange levensduur heeft. Kies daarom altijd voor petroleum die speciaal voor petroleumkachels bedoelt is.
Bij een petroleumkachel zal je bij het aansteken en het uitdoen van de kachel altijd de petroleum ruiken omdat de verbranding dan niet optimaal is. Een reukloze petroleumkachel bestaat niet!
Onderdelen
Natuurlijk kan je kachel ook stuk gaan en er zijn dan losse onderdelen verkrijgbaar zodat je zelf het mankement kan repareren. Bij de elektrische kachels zijn de mogelijkheden om aan onderdelen te komen zeer beperkt. Vaak zie je dat het onderdeel 2/3 van de aanschafwaarde van de kachel bedraagt en is het meestal aan te raden om een nieuwe kachel aan te schaffen.
Bij gas- en petroleumkachels zijn onderdelen doorgaans wat makkelijker te verkrijgen. Denk hierbij aan de kous voor de petroleumkachel of de thermo-koppeling voor de gaskachel. In alle gevallen is het erg belangrijk dat je het typenummer van de kachel weet zodat het juiste onderdeel geadviseerd kan worden.
Ventileren
Voor welke kachel je ook kiest, je moet altijd goed ventileren. Het ventileren is natuurlijk goed voor jezelf maar ook goed voor je kachel. Voor de kachel betekent dat een betere verbranding, dus minder afvalstoffen. Verder komt er bij verbranding altijd condens vrij en door te ventileren zorg je ervoor dat de condensvorming deels wordt tegengegaan.
Terrasverwarming
Zijn de avonden wat killer maar wil je nog lekker buiten blijven zitten? Dan is terrasverwarming een uitkomst. Ook hierin zijn er weer verschillende mogelijkheden. Vraag je van te voren af of het belangrijk is dat de heater makkelijk verplaatsbaar is en of je een heater wilt die op elektra of op gas werkt. Onder de elektrische terrasverwarmers vind je er zelfs één die je met de bijgeleverde afstandsbediening of die je met een app, deze is gratis te downloaden, kan bedienen.
Heb je nog vragen?
Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt kan je contact opnemen of langskomen in onze winkel voor advies op maat.
Een keuze gemaakt?
Weet je na het lezen van deze pagina welke kachel het beste bij jou past? Shop deze dan gemakkelijk hier.