Advies Luchtbedden
Waarom is een luchtbed zo goedkoop of juist duur?
Je ziet het al voor je... tijdens de vakantie lekker uitgerust wakker worden op een heerlijk luchtbed op een schitterende locatie. Om weer uitgerust op pad te gaan is een goede nachtrust uiteraard essentieel, zodat je kunt genieten van alles wat de omgeving te bieden heeft. Maar hoe kies je nou het luchtbed dat het beste bij jou past?
Het is vaak lastig om de juiste keuze te maken over het product dat bij je wensen past. Bij luchtbedden is dit niet anders. We willen je hier graag bij helpen.
In het volgende gedeelte gaan we in op de diverse materialen die gebruikt worden bij het maken van een luchtbed zodat je een beter beeld krijgt waar je op slaapt en hoeveel comfort dit biedt.
We onderscheiden grofweg 2 soorten luchtbedden, PVC en TPU luchtbedden
Goedkopere luchtbedden zijn gemaakt van PVC. PolyVinylChloride is een door warmte zacht gemaakte kunststof dat makkelijk te bewerken is en veel wordt gebruikt in ons dagelijks leven. Een traditioneel luchtbed, met of zonder velours, bestaat vaak uit 3 delen en een ventiel die met elkaar versmolten worden tot 1 geheel. Dit proces is tamelijk eenvoudig en gebeurt grotendeels machinaal en is daardoor goedkoop te produceren.
Een duurder luchtbed is gemaakt van een hoogwaardiger materiaal. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van geborsteld polyester of Thermoplastisch PolyUrethaan, kortweg TPU. In enkele gevallen zoals bij de Human Comfort Talance bevindt zich in het luchtbed zelfs een isolerende microfiber die warmte isoleert.
Een hoger luchtbed alleen gevuld met meer lucht geeft geen extra warmte, wat vaak gedacht wordt, alleen extra ligcomfort tijdens het slapen. Daarnaast geeft het comfort bij het op- en afstappen van het luchtbed.
Bij de Outwell Superior serie zit een ingebouwde elektrische pomp. Een nadeel van deze hoge luchtbedden is dat er rekening gehouden dient te worden met de ruimte rondom het comfort luchtbed in de binnentent.
Wanneer je erg veel van reizen houdt en tijdens de vakantie regelmatig van locatie verplaatst zou ik een compacte self-inflating mat of slaapmat met pompzak aanbevelen. Mijn favoriet is de Exped SynMat XP 9 LW + Pumpbag Slaapmat. Deze gaat elke fietsvakantie trouw met mij mee, samen met de Bo-Camp slaapmat schuim-alufolie. Deze Exped slaapmat is bij ons verkrijgbaar in verschillende maten en diktes.
Alles nog even op een rijtje:
PVC luchtbedden:
Voordelen:
- Goedkoop in aanschaf en vervanging
- Gemakkelijk in gebruik
- Razendsnel leeg laten lopen
Nadelen:
- Geen warmte-isolatie
- Kraken bij beweging
- Kwetsbaar bij het vouwen op dezelfde plek
- Liggen minder stabiel
- Raken sneller lek of poreus
- Door dalende temperatuur ‘s nachts comprimeert de lucht waardoor het lijkt dat het luchtbed leegloopt.
- Sommige mensen ervaren lichte zeeziekte bij het liggen op een luchtbed
Polyester en TPU luchtbedden (al dan niet gevuld met isolatiemateriaal)
Voordelen:
- Kraken minder door beter bewerkte materialen
- Zijn lichter in gewicht
- Gaan relatief gezien langer mee
- Liggen stabieler vanwege de verdeling van horizontale banen
- Maken in high-end segment gebruik van warmte-isolatie zoals microfiber of foam
- Betere verlijming van naden
- Eenvoudig zelf te plakken bij lekjes
Nadelen:
- Zijn duurder
- Kunnen helaas ook lek gaan
Tips:
Ben je nog in de ontdekkingsfase of kamperen iets voor jou is en wil je niet te veel geld uit geven aan een duur(der) luchtbed? Dan kun je kiezen voor een PVC luchtbed met een goede isolatiemat eronder. ‘s Nachts koelt het altijd af, dus kies bij voorkeur de zomerperiode en een gebied waar het ‘s nachts ongeveer boven de 12°C blijft. Gebruik een goede deken of slaapzak die warm genoeg is. Trek warme kleding aan, bij voorkeur een thermoshirt en broek en eventueel wollen sokken. Concludeer je na de vakantie dat kamperen toch wel heel leuk is en dat je het ‘s nachts behaaglijker wil hebben, investeer dan in betere materialen. Je opblaasbed kun je dan nog prima gebruiken voor logés.